vrijdag 7 november 2008

Het mysterie van de hunebedden

Als je wel eens in Drente bent geweest heb je ze vast wel eens gezien. Het zijn bouwwerken van grote stenen. Maar, waar dienden ze voor, wie heeft ze gebouwd, hoe werden ze gebouwd? In dit artikel wil ik dieper ingaan op het raadsel dat al eeuwen rond de hunebedden leeft.

Kijk eerst maar eens naar dit filmpje (wel een beetje kinderachtig):


En naar deze:

We weten nu dus wie ze bouwden en hoe ze waarschijnlijk gebouwd werden. Er zijn natuurlijk tal van meerdere mogelijkheden om deze hunebedden te bouwen. Deze manier is echter wel de meest waarschijnlijke. Waarvoor ze gebouwd werden is ons wel duidelijk want er zijn grafresten aangetroffen, zoals potten, wapens, voedsel en dergelijke. Waarschijnlijk lagen alleen de rijke mensen of dorpoudsten in deze grafheuvels.

Dan zou ik graag nog wat verder ingaan op het volk dat deze hunebedden bouwde. Ze leefden in de prehistorie en waren boeren die op een plek bleven wonen. Eerder waren er jagers die door rond te trekken aan hun voedsel moesten komen. Maar het trechterbekervolk of de hunnebedbouwers waren boeren die bij elkaar woonden in huizen van vlechtwerk en leem. Soms groeide deze verzameling huizen uit tot een waar dorp met wel 15 tot 20 huizen. Dan ontstond er een centrale handelsplek en dat was weer goed voor de handelaren uit die tijd.

Aan dit alles blijkt dat er zich in de prehistorie al sporen voordeden van een gestructureerde beschaving.